Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

Utánpótlás: Az iskolások edzéseinek biztonságáról

Sokan tartanak a küzdősportok művelésétől, és ennek szinte egyetlen oka, hogy nem tudják, miből is áll egy edzés, és mennyire odafigyelnek az egyesületekben - így a Perfect Fight Club-ban is - a biztonságra.

A legfontosabb - és ez sokak számára újdonság -, hogy a legelső edzés legelső gyakorlata nem az, hogy egy tapasztaltabb küzdőtől jól kikapunk. Ez csak a filmeken van így.

A gyermekekkel való foglalkozásnak pedig végképp nem ez a célja. Az általános iskolások edzésein a küzdelem igen kevés szerepet kap, inkább játékos mozgáskoordinációs és ügyességi, erőnléti feladatokról van szó. A vezető edző és a szakedzők figyelik a gyerekeket, és a tehetséges, küzdősport iránt komolyan érdeklődő srácokkal/lányokkal külön foglalkoznak.

A küzdelemben az edző utasításait kell követni: nem a másik kiütésére, "megverésére" törekszünk, inkább játékos, laza kesztyűzésről lesz szó. Itt is érvényes, hogy csak azokat a technikákat szabad használni, amelyeket az edző megszab. Az első küzdelmek során hamar megszűnnek kezdeti aggályaink: nem keserves harcról van szó-, inkább játékos, izgalmas küzdelemről, amilyet a gyerekek amúgyis gyakran játszanak. Itt azonban ez szakképzett felnőtt felügyelete mellett történik.

Mik azok a védőfelszerelések, amelyek a küzdelem során is biztonságot nyújtanak?

  • Bokszkesztyű, ami az ütések erejét tompítja, kezünket védi.
  • Fejvédő, az ütések tompítására. (Felnőtt edzéseken ilyet nem használunk, de a gyerekeknél feltétlenül szükséges).
  • Bandázs-szalag, amely a kézcsontokat és ízületeket védi, elsősorban a helytelenül kivitelezett ütéseknél, meggátolva a kificamodást. Ezen kívül az izzadságot is magába szívja.
  • Sípcsontvédő, amely sípcsontunkat, illetve az ellenfél testét egyaránt védi.
  • Szuszpenzor, amely a férfiasságunkat óvja az eltévedt belső combrúgások esetén.
  • A fogvédő értelemszerűen a fogunkat védi, illetve ha ráharapunk, horogütéseknél nagyobb eséllyel marad helyén az állkapcsunk.
  • A bokagumi egy olyan gumírozott zokni, amelynek nincs orra és sarka. Védi a lábfej csontjait és kismértékben a bokát stabilizálja.
  • A védőfelszerelések használata ellenére mégis bekövetkező apróbb sérülések, húzódások általában a technikák helytelen kivitelezéséből adódnak, és pár nap alatt elmúlnak.

(Ezen kívül az edzésekre érdemes törülközőt, vizet hozni. Az ajánlott ruházat rövidnadrág-póló.)

 

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva