Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

Kedvcsináló kezdők számára

Kiket várunk? Mindenkit:

Ha érdeklődsz a küzdősportok (ökölvívás, Muay Thai, K1 stb) iránt, esetleg fogyni, erősödni szeretnél, vagy az állóképességeden - sőt, nem vicc, az önbizalmadon - javítani, várunk Téged! Ha magad is kipróbálnád például a thai-boxot, de a nagy lépésre (az edzőterem meglátogatására) még nem szántad rá magad, olvasd el ezt a kis kedvcsinálót.

Először csak megnéznéd?

Lehetséges! Többen is úgy csatlakoztak hozzánk, hogy először végignéztek egy edzést, hiszen a szakedzők által vezetett, komplex, 90 perces edzésmunka sokak számára idegen lehet. Sokan sportolnak önállóan (futás, úszás, gyúrás stb) vagy csapatsportban (foci, kosár stb), de ez teljesen más. Nálunk megszokott, hogy valaki először csak megnéz egy edzést. Keressetek minket, gyertek!

Itt odafigyelnek a kezdőkre

Sokan tartanak a küzdősportok művelésétől, és ennek szinte egyetlen oka, hogy nem tudják, miből is áll egy edzés, és mennyire odafigyelnek az egyesületekben - így a Perfect Fight Club-ban is - a biztonságra. 

A legfontosabb - és ez sokak számára újdonság -, hogy a legelső edzés legelső gyakorlata nem az, hogy egy tapasztaltabb küzdőtől jól kikapunk. Ez csak a filmeken van így.

Az első edzések mindig az alap ütések és rúgások megtanulásával telnek. Ezeket a mozdulatokat először a levegőben, illetve box-zsákon, vagy az úgynevezett pajzson gyakoroljuk. Az edzések során nagy hangsúlyt fektetünk a bemelegítésre, a nyújtásra, a fiziaki erőnlét és állóképesség növelésére.

Az edzéseink valóban pörgősek, és az edzettebbek számára is megfelelő terhelést biztosítanak. De kezdőként akkor sem kell aggódnod, ha előtte hosszú ideig vagy egyáltalán nem sportoltál. Az edzők odafigyelnek az állóképességre, és a kezdők számára könnyebb gyakorlatokat, rövidebb terheléseket írnak elő. Amikor formába jöttél, csak akkor veheted fel a többiek tempóját.

Mit kell hozni?

Az első edzésekre még nem kell védőfelszerelést hozni - ha valaki még bizonytalan abban, hogy tényleg ezt akarja csinálni -, hiszen egyrészt még nem lesz rá szükség, másrészt az edzőteremben akadnak kölcsönvehető darabok.

Mi történik a küzdelem során?

Amikor először kerülünk szembe egy edzőpartnerrel, az sem a "verekedésről" szól! Az edző utasításai mellett, először csak adott (1-1) ütést gyakorolunk. A kezdők megtanulják az ütőtáv fogalmát, az elhajlásokat, elmozgásokat stb. Eközben az ütések ereje nem nagy.

A küzdelemben is az edző utasításait kell követni: nem a másik kiütésére törekszünk, inkább játékos, laza kesztyűzésről lesz szó. Itt is érvényes, hogy csak azokat a technikákat szabad használni, amelyeket az edző megszab. Az első küzdelmek során hamar megszűnnek kezdeti aggályaink: nem keserves harcról van szó - ezt az edző nem is engedné! -, inkább játékos, izgalmas küzdelemről.

Milyen felszerelésre lesz később szükség?

Ekkor már a védőfelszerelésre is szükség van, és ez garantálja, hogy a sérülésveszély biztosan kisebb, mint például egy teremfoci meccsen vagy egyéb más sportágban. Mik is ezek a felszerelések?

  • 12-14 unciás (12-14 Oz.) bokszkesztyű, ami az ütések erejét tompítja, kezünket védi.
  • Bandázs-szalag, amely a kézcsontokat és ízületeket védi, elsősorban a helytelenül kivitelezett ütéseknél, meggátolva a kificamodást. Ezen kívül az izzadságot is magába szívja.
  • Sípcsontvédő, amely sípcsontunkat, illetve az ellenfél testét egyaránt védi.
  • Szuszpenzor, amely a férfiasságunkat óvja az eltévedt belső combrúgások esetén.
  • A fogvédő értelemszerűen a fogunkat védi, illetve ha ráharapunk, horogütéseknél nagyobb eséllyel marad helyén az állkapcsunk.
  • A bokagumi egy olyan gumírozott zokni, amelynek nincs orra és sarka. Védi a lábfej csontjait és kismértékben a bokát stabilizálja.
  • A védőfelszerelések használata ellenére mégis bekövetkező apróbb sérülések, húzódások általában a technikák helytelen kivitelezéséből adódnak, és pár nap alatt elmúlnak.

(Ezen kívül az edzésekre érdemes törülközőt, vizet hozni. Az ajánlott ruházat rövidnadrág-póló.)

Ez egy nagyon jó társaság

Fontos még, hogy a Perfect Fight Club-ban nagyon jó a hangulat és a társaság, és mindenki megtalálja (erre persze az edzők is odafigyelnek) a szintjének és súlycsoportjának megfelelő edzőpartnert.

Reméljük, esetleges kételyeid szertefoszlottak...

...várunk az edzőtermünkben!

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva