Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

Mi az a Muay Thai - azaz a thai box?

Muay Thai és a többiek

A muay thai felhasználja az öklöt, könyököt, rúgásoknál a térdet, sípcsontot, de előfordulnak a sarokkal, lábfejjel leadott rúgások is. Az egész világon úgy lett ismert, mint az egyik leghatékonyabb harcművészeti stílus a ringben, utcán egyaránt. A nyugati világban elsősorban a kickbox lett ismert, majd keletről meghódította a világot a tradicionális harcművészetek sora /kung fu, karate, kempo, taekwondo, jiu jitsu, stb./, és természetesen a thai boksz.

Az 1970-es, 1980-as években egyfajta rivalizálás, versengés indult a különböző stílusok képviselői közt, és itt leginkább azok a harcosok maradtak állva, akik az edzések folyamán hozzászoktak ahhoz, hogy faltól-falig ütik egymást, és az állóképesség mellett a technikai tudás minnél magasabb fokú elsajátítására törekedtek. A könyökütésekkel, térdrugásokkal, és további speciális rúgásokkal többnyire a thai boxolók nyertek.

Manapság egyes stílusok határai elmosódni látszanak. Arra van igény, hogy mind állva, mind földharcban megállják a helyüket a gyakorlók. Divatba jött a különféle stílusok keverése is, ezeket hibrid stílusoknak hívjuk. Az ökölvívással, thai box-szal, jiu jitsuval felkészülve például már alkalmas lehet valaki, hogy megállja a helyét egy úgynevezett szabályok nélküli harcban.

Mit tanít a thai box?

Az edzések folyamán elsajátításra kerülnek az ütések, rúgások, és egy magas fokú állóképesség, kondíció. De sokkal több van a kemény edzések mögött, mint amit egy kűlső szemlélő számára mutat. Minden emberben van egy ideális kép, hogy milyen szeretne lenni fizikailag, és pszichikailag egyaránt. A lehetőségei mindenkinek végesek, mindenkinek más az adottsága, a szorgalma, lehetősége. Abból kell jövőt kovácsolni, ami adott. Az edzések alatt a tanulók megtanulják, hogy korlátaik végesek, és bizony rengeteg lemondás, szenvedés vezet el a kitűzött célig. És még hosszú évek múlva is azzal szembesül az ember, mennyi elsajátítani való dolog vár még rá. Ez maga az élet, és ez mindenre igaz. De ha az ember vállalja a kihívást jelentő kemény edzéseket, egy idő után azt veszi észre, hogy ami eddig borzalmasan nehéz volt, egyre könnyebbé válik. Akkor megint tanul valami újat, és kezdődik a szenvedés elölről. Ami a hatékonyságát illeti a thai boxnak, nincs semmi titok.

A tanítványok faltól-falig püfölve egymást szoknak hozzá a technikák használatához, és ezzel hozzászoknak valamihez, amitől sok ember írózik. Ez a küzdelem maga. De úszni is csak vízben lehet megtanulni, a harc pedig nem olyan, ami megtanulható hosszú, kimerítő beszélgetések útján. Érezni, milyen az, ha megütnek, és ha én ütök. Nagyon fontos egymás tisztelete az edzőtársakkal, és az edzőkkel szemben egyaránt! Ez egy olyan "te segíted az én fejlődésem, én a tied". Ennek kölcsönösnek kell lennie az edzőteremben, és azon kívül is.

Az embernek tisztelnie kell a környezetét, és a körülötte levő embereket. Elvégre a sportnak, a harcművészetnek az egyik célja, hogy az ember mindennapi életét tisztességesen, és erkölcsösen élje. Mint önvédelem csak akkor vehető elő ha feltétlenül szükséges. Előfordul, hogy szükséges használni és ilyenkor jól jönnek a kemény edzéseken megszokott helyzetek. Sajnos manapság már bárhol előfordulhat, hogy egy konfliktust kezelni kell valamilyen szinten. Vagy szóban, vagy ha tettlegességig fajul a dolog, képesnek kell lenni megvédeni magunkat és a hozzánk tartozóinkat.

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva