Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

Jellemző Muay Thai technikák

A muay thai napjainkban is kimagasodik a harcművészetek közül. Ereje leginkább a szabályok minimális korlátozottságából, és a technikák nagy erejéből származik. Az ütések, rúgások teljes erőből mennek, ez versenyeken a profi muay thai boxban 5-menet, és menetenként 3-perces időtartammal zajlik le, menetek közti 1 perces szünettel. A sok ütés, könyökütés, rúgás sípcsonttal és térddel, testre és fejre egyaránt megengedettek, amely következtében sok kiütés látható. Előfordulhatnak sérülések is, néha halálesetek is történnek főleg az ősi muay thai gyakorlásánál. Manapság az állandó orvosi felügyelet, és az ősi rendszer megreformálása biztonságosabbá tette a versenyzést.

Könyökütés

Egy igen veszélyes fegyvernek számító ütésfajta a thai boxban, ugyanis az ütésnél kis kemény felületen nagy erőt lehet átadni. Közelharcban az egyik legkedveltebb. Célpontja lehet a szem, szemgödör, halánték, áll. Olykor a szem feletti részt ütik a koponyán, és mivel nem frontális ütés, hanem meghúzzák az ütés végét, megvágja a bőrt, ami erős vérzést eredményezhet.

Térdrúgás

Egy igen veszélyes, támadásra és védekezésre használható technika. Csakúgy, mint a könyökütésnél nagyon fontos a távolság helyes felmérése. Ha lehetséges, és az ellenfél helyzete megengedi, megfogják a nyakat, és különböző beforgatásokkal célponttá teszik a fejet és testet is. Sokszor alkalmazzák, egy könyökütéssel párban, és már meg is teremtik a távolságot egy esetleges nyakfogáshoz.

Ugrótérd

Ugrótérdnél a thai boxoló felugorva térdével előrefele haladva, különböző pontokat támadhat az ellenfélen. /fej, borda, gyomor/ a támadás igen látványos, és erőteljes, ha pontosan és megfelelően időzítve hajtják végre. De ugyanakkor veszélyes is lehet, ugyanis amíg nincs talaj a láb alatt, irányváltoztatásra nemigen találunk lehetőséget.

Összeakaszkodás bírkózás

Egy jellegzetes thai boksz mozdulat! A harcosok egymás nyakába kapaszkodnak, és igyekeznek egymás egyensúlyának megtörésére, miközben különböző térdrúgással, könyökütéssel ostromolják egymást. Olykor átkarolják ellenfeleik derekát, és egy kisívű dobással a padlóra dobják.

Nagy szerepet kapnak egy idő után a kombinációk, a technikák folyamatos végrehajtása. Amikor az egész testet, mint célpontot használják, zónázásnak hívják.

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva