Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

A kezdetektől napjainkig

Több ezer évvel ezelőtt, az emberek letelepedésekor rizstermeléssel és halászattal foglalkoztak. Amikor a klánok egységes független államot alkottak, egy írás kezdett létrejönni a kézi hadviselésről, aminek chupasat volt a neve. A chupasat megmutatta, hogy lehet késsel, karddal, nyilakkal harcolni, és ez vált a harcosok bibliájává, és kitartásra nevelte az embereket. A harcosok tanították a fiatalokat a különböző fegyveres és pusztakezes harcmodorokra, és az egész testet, mint hatékony fegyvert használták. A sípcsontot hasonlónak tekintették egy lándzsához a támadásoknál, védekezéseknél, a karokat mint két védekezésre használt kard, a könyök és térd, meg mint egy hatékony fejsze, amely áttöri az ellenfél védelmét, és megsemmisíti azt.

A testnek minden egyes része fegyverré vált, és egy új harcművészet keletkezett muay thai boksz néven!

A múlt és jelen legendás harcosai

Egy XIV-ik századi évkönyv elmeséli 2 muay thai bajnok történetét. 1411-ben meghalt a király, Seng Muang Ma, és két fiát maga mögött hagyta, akik a trónért egymással szembe kerültek. A fiúk, Yi Kumkan, és Fang Ken kimerítő harcot, folytattak céljaik elérése érdekében. Fang Ken azt javasolta, kövessék a hagyományokat, a múlt tradícióit, és egy harcban döntsenek, ki legyen az örökös. Yi Kumkan beleegyezett, és a két herceg elkezdett harcolni az első vérig. A krónikák szerint órákig küzdöttek egymással, és kiegyenlített küzdelem volt, mígnem Fang Ken lába el nem kezdett vérezni, így az első vérig folytatott harcban Yi Kumkan lett a király!

Néhány nagy király egyben nagy harcos is volt. A leghíresebb közülük a tigris király néven ismert Phra Chao Sri Sanpectch VIII. Azért lett tigris király, mert igen kegyetlen volt, mint muay thai harcos. Az ő uralkodása alatt élte aranykorát a muay thai. A király érdekelt volt abban, hogy minél többen és magasabb fokon műveljék ezt a harcművészetet hiszen a palota testőrsége is közülük való volt. Minden katonának gyakorolni kellett így a hadsereg igen felkészült nagy hírű harcosokból állt. A király maga is lelkes képviselője volt ennek a művészetnek, de a harcosok nem akarták megsérteni, vagy esetleg legyőzni. Így a királynak volt egy nagy problémája. Győzni fog mert ő a király, vagy nyerni fog, mert ő a legnagyobb harcos! A próba eljött, amikor az udvar megemlítette, hogy vásár lesz egy másik megyében, Chaichan kerületben, ahol ünnepelnek, és muay thai meccseket tartanak majd. A következő reggel a király és kísérete elutazott ide. Tambon Kruad-ról /egy közeli faluból/ már gyalog, és álruhában ment a faluba. Meglátogatott egy boxolót, edzőket, szervezőket. A tigris király hamar népszerű lett gyors, és látványos mérkőzéseivel és ő akart lenni a bajnok. A helyi bajnokkal egy izgalmas, és könyörtelen küzdelmet folytatott, amit megnyert, és bajnokként ünnepelték. Ő több harcot kért, és a szervezők nem is vitatkoztak vele, rendeztek neki sok mérkőzést amit mind meg is nyert. A tigris király folytatta harcát a királyságban, mint a legnagyobb ismeretlen harcos, aki mindenhol próbára teszi ügyességét, bátorságát.

1778-ban, I Rama uralkodása alatt 2 francia testvér érkezett Siamba. Jóhírü boxolók voltak, akik Indokínán keresztül érkeztek, és kihívták a thaiföldieket, akik elfogadták azt. A harcra a királyi palotában került sor! A herceg kiválasztotta a harcost a testőrségből, Muen Plant felkészülten várta a viadalt. Az idegen nagyobb termetű volt mint a thai, de nem tudott áthatolni Muen Plan védelmén. Karjai, mint két kard, minden támadást semlegesítettek, és lábaival, könyökével visszatámadott. A másik idegen dühös lett testvérére, hogy képtelen a védekezéssel mit kezdeni, és eldönteni a harcot. Az etikett megszegése egy komoly inzultusnak számított mind a sportnak, mind a palotának, így kudarcot vallott az idegenek próbálkozása, és mehettek vissza hajóikhoz.

Napjaink legendás harcosai

A modern időknek is vannak legendái csakúgy, mint a múltnak. Az egyik legnagyobbnak Apidey Sit-Hirun, számit, a hét cím bajnoka. A legfélelmetesebb rugótechnikájú harcos, aki rúgásaival néha eltörte ellenfele karjait, bordáit! Egyidőben 7-súlycsoport bajnoka, és ez a rekord még mindig áll!

Ugró rúgásairól vált híressé Chor Thanasukan, aki igen látványos ugrásokkal adta le térdrúgásait, és minden védekezésen áttört.

Pol Prapradang, aki a vaddisznó becenévre halgatott, rekordja magáért beszél. 350- győztes mérkőzés nemzetközi viadalokon, és soha nem ütötték le! Ezek a rekordok a leglátványosabbak mióta bevezették a súlycsoportokat, és gyakran teszik magukat próbára több súlycsoportban is, mint a sajátjuk.

A Muay Thai folytatódik!

Legendás harcosok, spórtolók jutnak el olyan szintre ami példaértékűnek tud mutatkozni az emberek előtt, hogy békében tudjanak élni egymás mellett, és ügyességük, bátorságuk fokozása legyen a cél és nem egymás megsemmisítése. A múlt legendái az idő hosszú távlatában lehet most fényesebbek mint akkor, de a jelenkor nagy harcosai bebizonyítják a legendák valóság alapját!

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva