Perfect Fight Club
Muay Thai, Ökölvívás, Jóga

Filozófia...

A harcművészetek, küzdősportok gyakorlói számára szükséges egy működő filozófiai rendszer, ami által a tanult dolgok értelmet nyernek. Mivel a Távol-Keleten ezek a vallással, a helyi kultúrával szorosan összefonódnak, itt, Európa közepén nehéz viszonyulni hozzájuk. Az emberek másképp élnek, mások a szokásaik, más a társadalmi elvárás a lakosokkal szemben, és az éghajlat is különböző. Mindazonáltal szükséges, hogy minden harcművészetet gyakorlónak legyen egy sajátos életfelfogása, amit maga az edzés alapoz meg. Hiszen ez egy életforma, és csak akkor tekinthető valaki harcművésznek, ha rendelkezik a fizikai képességek mellett a szükséges lelki tényezőkkel is.

Kívülállók számára a látvány pusztán pár ember verekedése, dulakodása. A látszatot viszont maga az edzés oszlatja el. Bekerülve egy edzőterembe, ahol különböző követelményeknek kell eleget tenni, az ember hamar rájön, mást tükröz a látszat, és más a valóság. Először is, az edzések miatt pár eddig megszokott dologról le kell mondani. Ezáltal kezdődnek az első lelki vívódások. Mozi, szórakozás, vagy edzés legyen a napi program? És lassan felülemelkedve a hétköznapok kényelmén, gyakran a megpróbáltatásokkal teli edzőtermek tagjává válunk, hogy megkezdjük utunkat a harcművészetekben. /az út neve a do, tao / Egy hegycsúcs megközelítésére is lehet, hogy több ösvény van. Egyik hosszabb, másik rövidebb, de rögösebb is. A választás a mienk. Az út megismerése folyamán világossá válik a cél, egy tökéletes harmóniára való törekvés, és alkalmazkodás a környezethez. 

A kezdeti kudarcok és sikerek ráébresztik az embert azokra a dolgokra, amik igazán fontosak, és azokra, amin változtatnia kell. Megtanul kezelni bizonyos dolgokat úgy, mint például a befolyásolhatóság, hiszen a barátok, családtagok közt mindig akad, aki kérdőre vonja az edzések értelmét, amit gyakorlás híján ők maguk sem látnak. Az edzőtermekben többféle embertípus megtalálható. Van akit a kíváncsiság, a titokzatosnak vélt távolkeleti mozdulatok elsajátításának vágya hajt, ezek hamar rájönnek: nincs misztikum, nincs titok. Egyedül csak a megfelelő irányítás melletti kemény, végeláthatatlannak tűnő edzés van, sok szenvedéssel, amely kitartást követel. Amikor rájönnek, felteszik a kérdést maguknak. Kell ez nekem? Elég erős vagyok? És vannak, akik feladják, vannak akik folytatják a megpróbáltatásokat, és a kihívást jelentő edzéseket. Van, aki csak felvág ismerősei előtt és arra használja, hogy tekintélyt szerezzen magának egy társaságban, de valójában nem rendszeres látogatója az edzőtermeknek. Van, akit egy utcai összetűzés vagy egy kapott pofon hajt le edzésre és ez a konfliktus, mint motiváció dolgozik a lelke mélyén, hogy többé ne legyen része hasonló kellemetlen élményben. Amint belép valaki egy edzőterembe fontos, hogy kint tudja hagyni a problémákat, és csak a rá váró feladatra tudjon koncentrálni. Egy idő után azt tapasztalják, hogy könnyebben kezelnek bizonyos dolgokat. Ezek alatt értem a konfliktusokat, és azokat a dolgokat is, melyek kitartást követelnek az életben. Ugyanis egy idő után az ember rájön, nem szabad megfutamodni a problémák elöl, hanem kitartó munkával le kell, és le lehet győzni. És itt már természetessé válik egymás tisztelete, a tolerancia és empátia. Amikor tisztában van saját képességeivel a harcművész, a konfliktusok megoldásánál előnybe részesíti a diplomatikusabb rendezést, mint a fizikai erejének latba vetését.

Mint önvédelem, akkor veszi elő tudását, ha más lehetőséget nem lát a helyzet kezelésére. Legfőbb célja lesz a gyakorlónak saját korlátainak megismerése, és kiterjesztése. Idáig hosszú, és rögös út vár arra, aki kitartóan járja a harcosok útját. Kiknek ajánlott? Mindenkinek, aki szeretne egészségesebben élni, aki egy jó állóképesség és kitartás mellett hatékony önvédelmi képességre akar szert tenni. Manapság elterjednek a különböző harcművészeteken alapuló fitness ágazatok is./ tae bo, kick box aerobik/ amiknél nem az önvédelem a fő szempont, hanem egy egészséges aerob jellegű mozgás, amely alaposan megmozgatja a végtagokat. Nagyon fontos, hogy a különböző edzőtermek a fiatalok körében milyen erővel bír. Ugyanis ezek a helyek a kitartás, és gyötrelmes edzésekkel nevelő hatásával becsületre, és erkölcsös magatartásra nevel, ami a mai világban nem elhanyagolható, ugyanis hamar rossz társaságba kerülhet valaki, és személyisége romlásba dőlhet. Alkohol, drog stb... Így az edzőtermeknek példaképül szolgálva kell állni a fiatalok előtt, és lehetőséget adni, hogy elindulhassanak a harcosok útján. És ha valaki megtalálja helyét a világban, és harcművésszé válva magáénak tudja egyéni filozófiáját halad tovább azon az úton, amin elindult, tudni fogja, még nincs vége, sok van még előtte.

 
 
(C) Perfect Fight Club, minden jog fenntartva